Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Το Έργο του Ιωάννη
Το έργο του Ιωάννη

Το έργο που πραγματοποίησε ο Ιωάννης κατά τα 33 χρόνια της πνευματικής του πορείας δεν μπορεί να αποδοθεί μέσα από λίγες γραμμές. Τα βιβλία του Έργου περιέχουν ένα κατατοπιστικό δείγμα των πνευματικών ενεργειών που τέλεσε όσο βρισκόταν στη μορφή. Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε κάποια από τα καθοριστικά σημεία του έργου του, χωρίς να μπορέσουμε να το εξαντλήσουμε – άλλωστε ο ίδιος συνεχίζει πάντα να δρα στους πνευματικούς κόσμους και στην ανθρώπινη συνείδηση.

Μαζί με την Αναστασία, ο Δάσκαλος Ιωάννης παρουσίασε τη διδασκαλία της νέας κοσμικής περιόδου, αλλά, πέρα και πάνω από αυτό, ήταν ο ίδιος η πραγμάτωση αυτής της διδασκαλίας. Στο πρόσωπό του είδαμε τον πρώτο άνθρωπο που θεώθηκε και φανέρωσε ενεργά αυτή τη θέωση, με τον ίδιο τρόπο που την είδαμε στον Λόγο Χριστό: διδάσκοντας, ενεργώντας πνευματικά, και αναλαμβάνοντας θυσιαστικά την ευθύνη για την αλλαγή του κόσμου. Στον Ιωάννη πραγματώθηκε και φανερώθηκε μέσα στον χώρο και τον χρόνο η αρχέγονη εσωτερική ενότητα του Ενός Ανθρώπου και η ταυτότητά του με τον Λόγο, κι έτσι ο αληθινός Εαυτός όλων μας - ο Άνθρωπος Λόγος - έλαβε πρόσωπο. Μετά την παρουσία του Ιωάννη πάνω στον πλανήτη, τίποτε δεν είναι πια το ίδιο. Η δράση του, σε συλλειτουργία με την Αναστασία, άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τον κόσμο, με τον ίδιο αθέατο αλλά αδιαμφισβήτητο τρόπο που την άλλαξε και το έργο του Χριστού.

Η ενεργητική θέωση της ανθρώπινης φύσης που πραγματοποίησε εντός του ο Δάσκαλος Ιωάννης έγινε βιωματικά. Συλλέγοντας όλη την ανθρώπινη εμπειρία κατά τις διαδοχικές ενσαρκώσεις του πάνω στον πλανήτη, στην τελευταία του έλευση ως Διονύσης Δώριζας περπάτησε ξανά τα στάδια της μετουσίωσης όλης της ανθρώπινης πτώσης. Ο Ιωάννης έζησε στα 33 χρόνια της πνευματικής του πορείας όλες τις πιθανές καταστάσεις του ανθρωπίνου πνεύματος και αναβίβασε όλες τις πτωτικές ανθρώπινες ποιότητες, για λογαριασμό όλων μας. Κι αυτό διότι, από ένα σημείο και πέρα, δεν ήταν πλέον μια ύπαρξη ξέχωρη από εμάς, αλλά ο ίδιος ο κοινός Εαυτός μας που βάδιζε τα στάδια της ενεργητικής θέωσης πρώτος, εκ μέρους όλων των ανθρώπων. Πλέον, μετά την αποχώρησή του από την ύλη, ο Ιωάννης έχει διαχύσει την εμπειρία του μέσα στην ολότητα του ανθρώπου, σε καθέναν από εμάς. Αυτό σημαίνει πως η οδός του αναβιβασμού όλων των πτωτικών καταστάσεων που ταλαιπωρούν το είδος μας έχει ανοιχτεί διάπλατα, καθώς ένας από εμάς, που μας εκπροσωπεί όλους, όχι μόνο έχει περπατήσει αυτή την οδό αλλά και την έχει χαρτογραφήσει. Άρα, ο Ιωάννης στηρίζει τη δική μας πορεία με την παροχή της εμπειρίας του. Συντονισμός με τον Ιωάννη σημαίνει μια σημαντική επιτάχυνση της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου.

Ο Ιωάννης, αφού ενδύθηκε την ανθρώπινη ατέλεια, φανέρωσε τον ατελή άνθρωπο που εκδηλώνει το θείο. Όλα αυτά τα χρόνια, το ανθρώπινο παράπονο απέναντι στο πρόσωπο του Χριστού ήταν πως δεν μπορούμε να είμαστε σαν κι αυτόν, αφού ο Χριστός ήταν τέλειος. Ο Ιωάννης όμως δεν κατέδειξε ανθρώπινη τελειότητα – και πώς θα μπορούσε, αφού ο άνθρωπος της Γης παραμένει ατελής, κι αυτός πορευόταν ενωμένος με όλους; Κι όμως, έδειξε πως, μέσα από την ατέλεια, ο άνθρωπος μπορεί και έχει το δικαίωμα να φανερώνει τον τέλειο Λόγο. Η φανέρωση του Λόγου μέσα από τον άνθρωπο δεν προϋποθέτει τελειότητα – σε αυτό οι διδασκαλίες μας επιμένουν. Ο Λόγος δεν είναι μια κατάκτηση στην κορυφή του βουνού, αλλά βρίσκεται μαζί μας ήδη από τους πρόποδες, ώστε να πορευθούμε στην ανάβαση χέρι-χέρι. Αυτό έδειξε ο Ιωάννης, εξαφανίζοντας έτσι τις αποστάσεις ανάμεσα σε άνθρωπο και Θεό. Όλα αυτά τα χρόνια που βιώνουμε την ανθρώπινη ατέλεια αλλά μπορούμε ταυτόχρονα να φανερώνουμε τη θεανθρώπινη φύση μας, είμαστε ευγνώμονες για όσα είδαμε στο πρόσωπο του Ιωάννη. Ο αγώνας του είναι το υπόδειγμα και η πηγή έμπνευσης για όλους μας.

Τέλος, ο Ιωάννης άνοιξε νέες πνευματικές ατραπούς και φανέρωσε νέες εκδηλώσεις του ανθρωπίνου πνεύματος. Ως ο εντεταλμένος Διδάσκαλος της νέας κοσμικής περιόδου, δίδαξε ότι όλοι οι άνθρωποι φέρουν τη δυνατότητα να ευλογούν, χωρίς απαραίτητα να έχουν χειροτονηθεί ιερείς. Είναι η παρουσία του Λόγου μέσα στον άνθρωπο που δημιουργεί τη δύναμη της ευλογίας, όχι κάποιο χρίσμα. Ο Δάσκαλος φανέρωσε τη δύναμη της ενεργητικής προσευχής και εκπαίδευσε πολλούς στη θεουργική χρήση της χάρης και της ευλογίας.

Όπως αναφέραμε, το έργο του Ιωάννη είναι πολυσχιδές και πάρα πολλά μπορούν να ειπωθούν ακόμα για αυτό. Καθώς οι μαθητές περπατούν την οδό της χριστοποίησης και της θέωσης και ανοίγονται ολοένα περισσότερο στην πραγματικότητα του Ενός Εαυτού, και εκφράζουν αυτόν, τότε συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ τι πραγματικά είναι ο Ιωάννης.

Δευτέρα Παρουσία, Δάσκαλος Ιωάννης, Διονύσης Δώριζας, εσωτερικός χριστιανισμός

(ɔ) Copyleft, 2020, www.workofthesecondcoming.com

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων της ιστοσελίδας, εφόσον γίνει παραπομπή στην πηγή, δεν προκύψει κέρδος μέσω της αναδημοσίευσης, και η αναδημοσίευση γίνει με καθεστώς copyleft.

The reprinting of this website's contents is allowed, as long as the source is referenced, no profit ensues from the reprinting, and the reprinting takes place under copyleft.

  • YouTube - Black Circle