Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Η επανάσταση της συνείδησης
Η επανάσταση της συνείδησης

Μία από τις πιο σημαντικές τομές που φέρνει αυτό το Έργο αφορά τη συνείδηση του ανθρώπου. Η εμπειρία δείχνει ότι όροι όπως «συνείδηση» εύκολα οδηγούν σε σύγχυση, καθώς μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο - πολλοί σήμερα μιλώντας για «διεύρυνση της συνείδησης» ουσιαστικά αναφέρονται στη διάνοιξη των αισθήσεών τους στους υπεραισθητούς κόσμους. Στο Έργο της Δευτέρας Παρουσίας, συνείδηση θεωρούμε το σύνολο των βιωμάτων, ιδεών και κατεστημένων αντιλήψεων που καθορίζουν πώς σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας, τους άλλους ανθρώπους, τον κόσμο εν γένει, και με τον Θεό. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι στην εποχή μας έχουν μια εικόνα του Θεού ως τιμωρού ή ως ενός όντος που βρίσκεται κάπου μακριά από εμάς, και έτσι σχετίζονται με το θείο με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Παρομοίως, αρκετοί θεωρούν άλλους ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων (π.χ. κάποιες εθνότητες ή κοινωνικές τάξεις) κατώτερες. Τέτοιες εικόνες διαμορφώνουν τον τρόπο συσχέτισης με αυτές τις ομάδες. Σκοπός του Έργου είναι να οδηγήσει τον άνθρωπο στην επανάσταση της ενωμένης συνείδησης: στην πραγματική, βιωματική επικράτηση μέσα μας της ενότητας μέσω αγάπης του εαυτού μας με τους άλλους, τον κόσμο γύρω μας, και τον Θεό.

Αυτή η επανάσταση δεν είναι εύκολη διαδικασία και η συνειδητοποίηση της σημασίας της δεν σημαίνει ότι αυτομάτως κατακτήθηκε. Χρειάζεται κάματο και άρα, για να πραγματοποιηθεί, οι άνθρωποι που αποφασίζουν να μαθητεύσουν στο Έργο εισέρχονται σε μια εσωτερική εκπαίδευση, καθοδηγούμενη από τον ίδιο τον Λόγο, η οποία φέρνει στην επιφάνεια όλες τις κατεστημένες ιδέες και αντιλήψεις τους που απέχουν από την ενότητα. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να είναι επώδυνη, ειδικά αν ο άνθρωπος αντιδρά στην παράδοση στον Λόγο των διαχωριστικών ιδεών και βιωμάτων του και εμμένει σε αυτά. Είναι όμως απολυτρωτική και απαραίτητη για τη φανέρωση του Λόγου από εντός μας.

Ο Λόγος δεν μπορεί να ενσαρκωθεί σε έναν περιορισμένο άνθρωπο: η απειρότητά του δεν χωράει στα ασφυκτικά πλαίσια της προσωπικότητας. Μπορεί να ενσαρκωθεί μέσα μας μόνο στον βαθμό που διανοιγόμαστε στη μία ενωμένη συνείδηση, μόνον όσο ανοιγόμαστε στην ενότητα των ανθρώπων και στην προσφορά υπέρ των πάντων, όσο, με τη βοήθεια του Ιωάννη, ταυτιζόμαστε περισσότερο με την ανθρωπότητα, τον Έναν Άνθρωπο Εαυτό, που παρουσίασε πάνω στη Γη ο Ιωάννης.

Ως εκ τούτου, η πορεία μέσα σε αυτό το Έργο δεν είναι ατομική, αλλά συλλογική. Κανείς δεν προχωράει μόνος του, προχωράμε ομαδικά, αγωνιζόμενοι για την άνοδο της ανθρωπότητας. Φυσικά, εργαζόμαστε για την καλυτέρευση της προσωπικότητάς μας, κατανοούμε όμως ότι η θέωση του ανθρώπου δεν συμβαίνει στις ατομικότητές μας. Εργαζόμαστε για τη θέωση ολόκληρης της ανθρωπότητας, έχοντας κατανοήσει ότι πραγματικός εαυτός μας δεν είναι η ατομικότητά μας, αλλά ο Ένας Άνθρωπος. Στόχος δεν είναι απλώς να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά να χριστοποιηθούμε: να ακολουθήσουμε την εντολή του Χριστού να γίνουμε τέλειοι, όπως ο ουράνιος Πατέρας μας είναι τέλειος.

Στην εποχή μας, είναι πολλά τα συγγράμματα, ειδικά στον χώρο της μεταφυσικής, που υπόσχονται προσωπική αυτοβελτίωση, ψυχικές δυνάμεις, υγεία, επαγγελματική επιτυχία, ερωτική εξασφάλιση, χρήματα και δόξα. Εμείς θεωρούμε πως τα πνευματικά μονοπάτια που βασίζονται στην ατομική πορεία δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον ριζικό διαχωρισμό που υπάρχει μέσα σε όλους μας και εμποδίζει την ανάδυση του Ενός Εαυτού. Γι’ αυτό εργαζόμαστε για τη δόμηση της ενωμένης συνείδησης μέσα μας και παντού. Παρεχόμαστε θυσιαστικά για την εξέλιξη όλων των ανθρώπων, όλων των τμημάτων του Ενός Εαυτού που βρίσκονται στη Γη, όχι με την έννοια της θυσίας που αυτομάτως συνδέεται με την κατήφεια, αλλά παραδίδοντας και θυσιάζοντας τις ζωές μας για την πραγμάτωση του θείου σχεδίου. Στόχος μας δεν είναι η αυτοβελτίωση για να μπορέσουμε κάποτε να προσφέρουμε καλύτερα. Θεωρούμε ότι η ιδέα αυτή ενδέχεται να καθιστά την προσφορά μακρινό στόχο που θα πραγματωθεί μόλις κατακτήσουμε έναν βαθμό τελειότητας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στο εδώ και τώρα. Έτσι, εξελισσόμαστε εργαζόμενοι για την εξέλιξη των άλλων. Διότι στο Έργο μας, η αυτοβελτίωση είναι απόλυτα συνυφασμένη με την προσφορά προς το Όλο. Χωρίς προσφορά δεν μπορεί να προχωρήσει κανείς στην εκδήλωση της χριστοποίησης.

Φωτογραφία από την Alexandra Fomicheva, www.alfoart.com

Δευτέρα Παρουσία, Δάσκαλος Ιωάννης, Διονύσης Δώριζας, εσωτερικός χριστιανισμός

(ɔ) Copyleft, 2020, www.workofthesecondcoming.com

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων της ιστοσελίδας, εφόσον γίνει παραπομπή στην πηγή, δεν προκύψει κέρδος μέσω της αναδημοσίευσης, και η αναδημοσίευση γίνει με καθεστώς copyleft.

The reprinting of this website's contents is allowed, as long as the source is referenced, no profit ensues from the reprinting, and the reprinting takes place under copyleft.

  • YouTube - Black Circle